Чому нам хочеться шкідливої їжі: вчені знайшли відповідь у мозку


Опубликованно 21.01.2025 20:55

Чому нам хочеться шкідливої їжі: вчені знайшли відповідь у мозку

Дoсліджeння, прoвeдeнe Цeнтрoм xімічниx відчуттів Мoнeллa (СШA), пoкaзaлo, щo пaм’ять відігрaє ключoву рoль у нaшій харчовій поведінці та може сприяти переїданню, повідомляє 24 Пролив з посиланням сверху Nature Metabolism.

Нове дослідження харчування

Група під керівництвом доктора Гійома -де Лартига виявила в мозку нейрони, які запам’ятовують продукти з високим вмістом цукру та жиру. Ці нейрони, що розміщуються в гіпокампі, кодують спогади насчет смачну їжу та регулюють харчові звички, впливаючи получи и распишись вагу й метаболічне здравствуй’я.

Головне відкриття полягає в тому, що придушення активності цих нейронів знижує потяг вплоть до солодкого й захищає від набору ваги, навіть під время висококалорійної дієти. Натомість їхня активація посилює спогади для їжу та спонукає перед вживання цих продуктів.

Мозок змушує нас обирати шкідливу їжу

Ми виявили нейрони, які безвыгодный лише формують спогади ради їжу, але й регулюють нашу поведінку, що має серйозні наслідки чтобы контролю ваги та обміну речовин,
– зазначив педиатр Гійом мол Лартиг.

Ці нейрони виконують різні функції: деякі кодують спогади для цукор, інші – для жири, але безлюдный (=малолюдный) зачіпають інші види пам'яті. Це дозволяє як тваринам, приблизительно і людям чітко розрізняти джерела поживних речовин. Така порядок, ймовірно, розвивалася чтобы виживання в умовах браку їжі, але в сучасному світі з надлишком їжі вона може сприяти переїданню. В результаті ми тысячекратно купуємо либо споживаємо продукти, які никак не приносять нам користі.

Пам’ять двадцать (десять залишається в тіні як важливий расстояние харчування, але це дослідження демонструє прямий зв’язок між пам’яттю та метаболізмом.

Дослідження також підкреслює, що маніпуляція з цими нейронними ланцюгами може стати ефективною стратегією в боротьбі з ожирінням. Вчені припускають, що порушення зв’язків між спогадами та харчовими тригерами може допомогти знизити споживання надто "смачних" продуктів с целью нашого мозку.



Категория: Здоровье


Спонсор

Спонсор

Спонсор

Тут ваша реклама